Formula 1 Türkiye
Formula 1 Türkiye adminlerinden Onur Arıkan, Alp Umut Kurbay ve Semih Boz'un katkıları ile F1 tarihininin en iyi sıralama turu pilotlarını hazırladık. Aşağıdaki tablodan puanları, sıralamayı ve yıllar içindeki sıralama değişimini görebilirsiniz.
Bu projeye başlarken çıkış noktamız F1'deki pilotları en iyi kıyaslayabildiğimiz durum iki pilotun da aynı araca aynı anda sahip olması durumuydu. Kısaca pilotların yıllar içinde aynı araçla kendi takım arkadaşlarına karşı sıralama turlarında kaydettiği skorlara bakarak pilotlara puan kazandıran / kaybettiren bir puanlama sistemi düşündük. Bunun için özellikle satranç turnuvalarında kullanılan, oyuncuların maçtan sonra maçın sonucuna göre puan kazanıp kaybettiği Elo sistemini kullandık.
ELO sistemine göre karşılaşan iki oyuncudan puanı yüksek olanın kazanma ihtimali daha yüksek olduğundan maç beklendiği gibi biterse yani puanı yüksek oyuncu kazanırsa bu oyuncu az puan kazanıyor ve karşı taraf da az puan kaybediyor. Ancak maç berabere veya düşük puanlı oyuncunun galibiyeti ile sonuçlanırsa bu beklentinin dışında bir sonuç olduğu için puanı yüksek olan oyuncu kendinden seviye olarak aşağıda olan birine yenildiği için daha çok puan kaybı ile cezalandırılırken , diğer tarafta düşük seviyeli oyuncu kendinden güçlü birini yendiği için çok puan ile ödüllendirilir. Dolayısıyla Hamilton ile berabere kalmak, Stroll'u yenmekten daha büyük bir başarı olacağı için ilk durum daha fazla puan ile ödüllendirilir. Bu da mantığa uygundur.
Formula 1'de de her sene takım içi rekabet bazı takımlarda yüksek iken bazılarında bir pilot diğerini net şekilde domine eder. Örnek:
2018 Fernando Alonso - Stoffel Vandoorne. Zaten yılın başında Alonso'nun Vandoorne'u mağlup etmesi beklenen bir durumdu ve Alonso bu sezondan (modele göre) 15 puan kazandı.
2010 Nico Rosberg - Michael Schumacher. Michael Schumacher, 2006 yılında emekli olduğunda 1890 puanla genel tabloda Ayrton Senna'nın ardından ikinciydi. Nico Rosberg ise o yıla dek F1'de henüz 4 sezon geçirmiş ve 1684 puan elde etmişti. Schumacher, döndüğü zaman, Nico Rosberg'in neredeyse 200 puan önündeyken Nico Rosberg'e 14-5 yenilince Rosberg sadece bu sezondan 93 puan kazandı ve Schumacher de 93 puan kaybetti.
Formülün kendisinden önce karşılaşmaların sonucuna göre pilotların skor hesabını anlayalım. Satranç turnuvalarında galip gelen 1, kaybeden 0 puan alır ve beraberliklerde 0.5 puan paylaştırılır. Bu skorlar Elo formülünde yerine konulup oyuncunun maç sonundaki toplam puan değişimi hesaplanır.
Ancak biz Formula 1'de bir sezondaki yarışlarda değişik faktörlerden ötürü bir pilot 21 yarışta diğerini 11-10 geride bırakmış olsa bile bu aslında bir galibiyet sayılmaz. Pilotların performansları hemen hemen eşit olarak görülür. Bu yüzden 11-10 yenen ile 21-0 yahut 14-7 yenen pilotları aynı kefeye koyamayız diye düşünüp parçalı puan dağılımı yaptık. Buna göre; eğer pilot bir sezonda takım arkadaşına karşı sıralama turlarının
skor alıyor. Her sezonu 1 maç gibi düşünürsek oyuncu her maçtan yukarıdaki gibi 5 farklı puanı alabiliyor. Örneğin 2003 sezonunda Schumacher, Barrichello'ya sıralama turlarında 10-6 lık üstünlük kurmuştu. MSC 16 yarışın 10'unu yani %62.5'ini kazandığı için bu maçın skoru 0.7-0.3 MSC lehine hesaplanıyor.
e: 1 / (1 + (10r2-r1 / m))
n1: r1 + K * (s-e)
n2: r2 - K * (s-e)
1950'den başlayarak her pilotun günümüze kadar seneler içindeki puanı güncellenerek getirilmiş ve 2019 yılı sonuna göre bir sıralama yapılmıştır. Ancak formüle göre her pilotun maç öncesi bir puana sahip olması gerektiğinden her pilotun bazı özelliklerine göre kariyerlerinin ilk yılında belli bir puanla başlamasını uygun gördük. Eğer pilot,
Bu varsayım başta adaletsiz gibi görünse de Elo sisteminin güzelliğinden ötürü, yüksek puanla başlayan pilotlar ilk senelerinde takım arkadaşına karşı kaybedince 100-150 puan kaybediyorlar ve bu avantaj veya dezavantaj sıfırlanmış oluyor. Eğer kazanarak başlarlarsa da yüksek puanlı oldukları için genelde az puan kazanıyorlar ve 20-50 puan alarak yine uçuk derecede önde olmuyorlar, hem de hak etttikleri mertebede oluyorlar.
Bunun haricinde özellikle son 40 yılda takımlar 2'den fazla pilot yarıştırmadığı için her sezon pilotların takım arkadaşına karşı 1 maçı oluyordu ancak 1950 ve 60larda aynı anda 3-4 pilotla yarıştıkları için , bir pilotun birden fazla takım arkadaşı ve birden fazla maçı olmuş oluyordu. Böyle durumlarda Dan Gurney, Fangio gibi isimler az sayıda sezonda yarışsalar da tek sezonda 3-4 maça birden çıkarak elde ettikleri puanlarla yüksek sıralara çıkıyorlardı. Bu nedenle bir pilotun bir sezondaki bütün maçlarının ortalama puanı dikkate alındı.
With the contributions of Formula 1 Türkiye admins Onur Arıkan, Alp Umut Kurbay and Semih Boz, we prepared the ranking of the best qualifying drivers in F1 history. In the table below you can see the scores, the ranking and the change over the years.
When we started this project, we decided that we could best compare the drivers in F1 when both drivers had the same car at the same time. In short, we thought of a scoring system that makes drivers gain / lose points by looking at the scores recorded by the pilots in the qualifying rounds against their teammates with the same vehicle over the years. For this, we used the Elo system, which is used especially in chess tournaments, where players gain and lose points after the match according to the result of the match.
According to the ELO system, since the player with the higher score has a higher probability of winning, if the match ends as expected, that is, if the player with the higher score wins, this player gains fewer points and the other side loses fewer points. However, if the match ends in a draw or the winner of the lower scorer, the player with the higher score is punished with more points for losing to someone who is lower in level, while the player with the lower score is rewarded with many points for defeating someone stronger than himself. So the first case is rewarded with more points as a draw with Hamilton would be a greater achievement than beating Vandoorne.
In Formula 1, the intra-team competition is high in some teams, while in others, one driver clearly dominates the other. Examples:
2018 Fernando Alonso - Stoffel Vandoorne. Already at the beginning of the year, Alonso's defeat of Vandoorne was expected, and Alonso gained 15 points from this season (according to the model).
2010 Nico Rosberg - Michael Schumacher. When Michael Schumacher retired in 2006, he was second behind Ayrton Senna with 1890 points. Nico Rosberg, on the other hand, had only 4 seasons in F1 until that year and had 1684 points. When Schumacher returned, he was almost 200 points ahead of Nico Rosberg and lost 14-5 to Nico Rosberg, with Rosberg gaining 93 points from this season alone and Schumacher losing 93 points.
Before the formula itself, let's understand the score calculation of the drivers according to the result of the matches. In chess tournaments, the winner gets 1 point, the loser gets 0 points, and 0.5 points are shared in the draws. These scores are substituted in the Elo formula and the player's total point change at the end of the match is calculated.
However, in Formula 1, even if one driver outperforms the other 11-10 in 21 races due to various factors in a season, this is not actually a win. The performances of the drivers are seen almost equally. For this reason, we thought that we could not put the drivers who were beaten 11-10 and those who were beaten 21-0 or 14-7 in the same category, so we divided the points. According to this; if the driver is in qualifying against his teammate in a season:
he gets such scores. If we think of each season as 1 match, the player can get 5 different points from each match as above. For example, in the 2003 season, Schumacher had a 10-6 advantage over Barrichello in qualifying. Since MSC won 10 of 16 races, 62.5%, the score for this match is calculated in favor of MSC 0.7-0.3.
e: 1 / (1 + (10r2-r1 / m))
n1: r1 + K * (s-e)
n2: r2 - K * (s-e)
Starting from 1950, the score of each driver over the years has been updated and a ranking has been made according to the end of 2022. However, since according to the formula, every driver must have a score before the match, we have considered it appropriate for each driver to start with a certain score in the first year of their career, according to some of their characteristics. If the driver
Although this assumption may seem unfair at first, due to the beauty of the Elo system, the drivers who start with high scores lose 100-150 points in their first year when they lose against their teammate, and this advantage or disadvantage is neutralised. If they start by winning, they usually gain few points because they have high points, and by getting 20-50 points, they are still not far ahead, and they are at the level they deserve.
Apart from this, especially in the last 40 years, since the teams did not race more than 2 drivers, each season the pilots had 1 match against their teammate, but since they were competing with 3-4 pilots at the same time in the 1950s and 60s, a driver had more than one teammate and more than one match. In such cases, although drivers such as Dan Gurney and Fangio competed in a small number of seasons, they were able to rise to the top with the points they achieved by playing 3-4 matches in a single season. For this reason, the average score of all matches of a driver in a season was taken into account.